Rapid Bratislava

Ocenenie pre Ing. Jána Longu

Výkonný výbor Slovenského zväzu karate udelil ocenenie „BRÁNA ÚCTY SLOVENSKÉHO ZVÄZU KARATE" Ing. Jánovi Longovi.

Ide o najvyššie ocenenie Slovenského zväzu karate, ktoré je udeľované ako prejav úcty a poďakovania za nenahraditeľný prínos pre Slovenské karate a doteraz bolo udelené len dva krát.

Ing. Ján Longa počas športovej kariéry získal mnoho titulov majstra Slovenska a niekoľko titulov majstra Československa. Za svoju športovú činnosť bol ocenený čestným titulom „MAJSTER ŠPORTU".

Ako tréner bol spolu s prezidentom zväzu Danielom Líškom pred 30 rokmi pri zisku vôbec prvej medaile z majstrovstiev Sveta, ktorú vybojoval ešte ako reprezentant Československa ich zverenec Miroslav Gachulinec, keď obsadil na majstrovstvách Sveta v Španielskej Granade v roku 1992 2.miesto.

Počas nasledujúcich tridsiatich rokov trénerské úspechy Jána Longu pokračovali, keď jeho zverenec Juraj Gažo získal tiež striebornú medailu na majstrovstvách Sveta 1996 v Sun City. Vrcholom jeho trénerských úspechov bol zisk titulu majsterky Sveta, ktorý vybojovala Eva Medveďová - Tulejová v Tampere v roku 2006. Okrem tohto výsledku je Eva aj trojnásobná Majsterka Európy z rokov 2007, 2008 a 2009. Odchovanci Jána Longu vybojovali mnoho ďalších medailí z majstrovstiev Európy vo všetkých kategóriách. Posledné pred dvoma týždňami na majstrovstvách Európy v Cyperskej Larnake, keď sa majstrom Európy stal Lukáš Bohunický v kategórii kumite kadetov +70kg a vicemajsterkou Európy Rebeca Mrázová v kategórii kata juniorky.

Vážení priatelia, „Brána úcty" pre Ing. Jána Longu !

Ocenenie odovzdal prezident zväzu Daniel Líška.

Zdroj: Slovenský zväz karate (c) 2023