Strieborná radosť z Aalborgu

TJ Rapid Bratislava oddiel karate

Miška Čukanová obhájila na Majstrovstvách Európy kadetov, juniorov a U21 2019 v dánskom Aalborgu striebro v kategórii kata kadetky.

Prebiehala príprava na tvoje druhé ME odlišne oproti minulému roku?
Ani nie. Tréningy boli opäť dvojfázové skoro každý deň s trénerkou Katkou Longovou. Dva mesiace pred Majstrovstvami Európy sme sa venovali kondičnej časti. Týždeň pred bolo skôr o doľadovaní techník a kata.

Tvoje ambície boli opäť tie najvyššie. Ako by si zhodnotila celú súťaž?
Od Dánska ako takého som očakávala oveľa vyššiu kvalitu organizácie súťaže, podobne ako tomu bolo pred rokom v Sochi. Čo sa týka mojej kategórie, vyberajú sa najlepšie dievčatá z danej krajiny. Konkurencia je stále silná.

TJ Rapid Bratislava oddiel karate

Aký je tvoj názor na nový systém súťaže kata?
Myslím si, že je oveľa tažšie sa dopracovať do ďalšieho kola kvôli tomu, že rozhodcovia nerozhodujú medzi dvomi súperkami ale ôsmimi. V jednej skupine je nás osem a každá musíme zacvičiť dokonalú kata, aby sme sa dostali na najvyššie priečky v danej skupine.

Ako si oslávila titul vicemajsterky Európy?
Hneď po príchode domov ma očakávala mama s nádhernou kyticou. Oslava bola aj v Rapide s mojou druhou rodinou.

Čo je teraz pre teba najväčšou motiváciou?
V októbri budú Majstrovstvá sveta v Chile kam sa plánujem kvalifikovať. Teraz som prešla z kadetskej kategórie (14-15 rokov) do juniorskej (16-17), kde sa stretnem s novými, ale zároveň aj starými súperkami. Veľmi sa teším, že môžem začať súťažiť v seniorskej kategórii, kde na mňa čakajú špičkové pretekárky z Japonska, Talianska, Španielska a iných krajín.

TJ Rapid Bratislava oddiel karate

Aké súťaže ťa čakali a čakajú v období po Majstrovstvách Európy?
Od 28.2 do 2.3 som sa zúčastnila celosvetovej seniorskej súťaži v Rakúskom Salzburgu. O dva mesiace sa chystám na mládežnícku ligu na Cyprus, neskôr do Umagu, kde som minulý rok získala bronzovú medailu. Ďalej to sú Turecko, Srbsko, Mexiko, Taliansko, Maďarsko, Chorvátsko a ďalšie.


Adi Gyurík vybojoval na Majstrovstvách Európy kadetov, juniorov a U21 v dánskom Aalborgu striebro v kategórii kumite muži U21 -84kg.

Prebiehala príprava na ME z Aalborgu odlišne oproti minulému roku?
Pán tréner Longa ma pripravoval na Majstrovstvá Európy dôkladne tak ako každýkrát. Vždy sa snažíme na maximum, nič nezanedbať a nepodceniť. Tréning bol však trochu upravený vzhľadom na moje súčastné problémy s ramenom, čiže toto sme zohľadňovali a to bola asi jediná odlišnosť oproti iným rokom.

TJ Rapid Bratislava oddiel karate

Tvoje ambície boli opäť tie najvyššie. Ako by si zhodnotil celú súťaž a jednotlivé zápasy?
Ambície boli vysoké, chceli sme pódiové umiestnenie. Moja kategória išla v posledný deň šampionátu, čiže som mal možnosť celé tri dni sledovať dianie a plánovať taktiku. Prvé kolo s reprezentantom z Čiernej Hory som sa snažil príliš neunaviť sa, bodoval som jednou technikou kizami zuki a zápas skončil 1:0. Do druhého kola som nastúpil proti Fínovi, bolo to trošku náročnejšie, napriek tomu som dokázal prekvapiť súpera a vyhrať 3:0. Tretí skončil pre mňa 8:0 s Azerbajdžancom. Tu som sa cítil od začiatku veľmi dobre a zápas bol ukončený po minúte a pol. V semifinále som sa stretol s Francúzom, považujem ho za najťažší ... ozvalo sa moje zranenie a skončil som s vyskočeným ramenom. Ale i tak som dokázal vyhrať 3:1. Finále som bohužial pokazil, prehral som na vlajky 5:0. Napriek tomuto poslednému zápasu som však bol so svojim výkonom veľmi spokojný.

Tento rok si sa posunul do kategórie U21. Aký bol pre teba prechod do vyššej kategórie?
Prechod do U 21 som vnímal takmer bez zmeny, väčší rešpekt som mal a mám zo seniorských súperov na súťažiach Premier League a Sériách A.

Ako si oslávil titul vicemajstra Európy?
Oslavovalo sa opäť v klube, tiež s mojou rodinou, ale aj s mojimi kamarátmi.

TJ Rapid Bratislava oddiel karate

Tvoje súčasné úspechy hovoria o vysokých ambíciách aj v seniorskej kategórii, sústredíš sa viac na U21, alebo na seniorské súťaže?
Určite sa snažím pristupovať zodpovedne k obom kategóriam, ale neúspech na seniorskych súťažiach neberiem tragicky, kedže stále mám iba 18. Myslím, že to chce opäť čas a po tých troch rokoch v U21 nazbieram dostatok skúseností.

Čo je teraz pre teba najväčšou motiváciou?
Najväčšou motiváciou je pre mňa stále Olympiáda, ale získať titul z majstrovstiev sveta by bol tiež velkým splneným snom.

Aké najbližšie súťaže ťa čakajú?
Moju najbližšiu účast na súťaži momentálne neviem presne odhadnúť, kedže si musím doliečiť rameno a vyzerá to na troška dlhšiu pauzu od súťaží, ale rád by som stihol Majstrovstvá sveta U21 v Chile na jeseň tohto roku.